Samenvatting trefavond deel 2 - Peter Roosendaal

afbeelding van Arjen

Dit jaar zullen we van elke tref de samenvatting in een blog posten, met een link naar de opname en dit ook delen op onze externe facebook zodat iedereen mee kan genieten van wat we leren op tref en je het zelf ook makkelijk weer kan terugvinden!

Bij dezen het tweede deel van de samenvatting van de trefavond op 14 mei 2019, de spreker was Peter Roosendaal

Wanneer je dan gevuld bent met de Heilige Geest, dan krijg je de gaven van de Geest. Echter, deze hebben niet primair te maken met de talenten die je hebt gekregen. De Heilige Geest geeft heel kansen, hij kan je zoveel meer gebruiken dan je zelf denkt. Door de Heilige Geest kun je veel meer dingen dan je alleen met je talenten kunt, daarnaast wil Hij je misschien juist wel iets leren. Iemand die vijf dagen per week op kantoor zit zou zomaar van de Heilige Geest moeten leren hoe je kinderen over het geloof kunt vertellen. De Heilige Geest wil ons vullen met deze charismata (genadegaven). Wanneer je de Heilige Geest niet de kans geeft om je te laten vormen dan komen de vruchten ook niet vrij.

Het probleem met de gaven van de Geest is dat wij het vaak te spannend vinden. Hij is geïnteresseerd in hoeveel hij van Jezus in jou kan weerspiegelen. Dat gaat niet als wij het te spannend vinden, maar het hoeft ook helemaal niet. De Heilige Geest zet namelijk de schijnwerpers op Jezus en daarmee weerspiegelt Hij Jezus heerlijkheid op degene die Jezus als Heer heeft. Oftewel, Jezus is degene die het doet. Maar dat geeft ook aan dat een gave van de Geest geen speeltje is, maar iets om mee te bouwen, namelijk het Koninkrijk. Het Koninkrijk is er dan ook nog maar ten dele. Daarom gebeuren er niet alleen maar wonderen door de Geest.

Je hebt geen enkele gaven van de Geest want ze zijn niet van jou, ze werken door je heen. Als bij jou een specifieke gave vaak voorkomt wil dat niet zeggen dat je die hebt. Een gave wordt namelijk nooit een eigendom, maar in 1 Korinthe 12 staat wel dat het een bediening kan worden, een gave die vaak voorkomt.

Verder heb je zelf ook niks aan de gaven die bij jou voorkomen, niet eens altijd geloofsopbouw. Maar dat is niet erg want geloof wordt op andere manieren gebouwd. Door bijbel lezen, bidden en aanbidden bijvoorbeeld. Bij de gaven van de Geest gaat het erom dat je beschikbaar bent voor de oneindige creativiteit van de Heilige Geest. Want al denk je: “Ik heb het geloof van een mosterdzaadje en ik weet het niet meer maar ik heb mijn God nog”. Dan gaan er hele gekke dingen gebeuren door de Heilig Geest en Zijn gaven.

De Heilige Geest komt altijd met de Bijbel onder de arm. Jezus is het levende Woord en daarom is het zo belangrijk dat we alles weten te vinden. Bijbel lezen is schat graven en na lang zoeken stuiten op de schatkist van de Heilige Geest. De schat waarmee God je iets wil zeggen.

Echter er zijn ook gevaren waar we voor moeten oppassen. Bijvoorbeeld hermeneutiek vandaag de dag, dat we de Bijbelteksten van toen nu anders kunnen lezen. Het is zo belangrijk dat je het Woord kent zodat je je daarmee kunt verdedigen. Verder brengt het vertalen van de Bijbel ook gevaren met zich mee. Als iemand anders een liefdesbrief gaat parafraseren dan verliest de brief zijn kracht. Het versimpelen van de tekst uit de Bijbel maakt de tekst minder kleurrijk, daarmee verliest het zijn kracht. Als God A zegt dan moeten wij geen B zeggen, wij moeten Gods boodschap niet onverbloemd op papier willen zetten. God koos hele specifieke woorden om zijn boodschap duidelijk en kleurrijk te maken.

Wij komen op plekken in de maatschappij waar wij verschil maken. Daar kunnen we onze talenten en gaven van de Geest inzetten. Daarom is het belangrijk dat we weten hoe de dingen van de Geest zijn, hoe je zoekt naar de Heilige Geest en dat we weten hoe Hij te werk gaat. Wat je daarvoor nodig hebt is een leven vol gebed, een leven dichtbij God. Je wordt simpelweg vervuld met de Heilige Geest door simpelweg te vragen. Vraag aan God hoe Hij je kan gebruiken en hoe je iets van Jezus kunt laten zien.

Ben je lid en wil je de opname terugluisteren? Die vind je hier!

Tot de volgende tref (28 mei 2019), dan zal Wim-kees van Slooten spreken over de Hemelvaart. Dus geef je snel op!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
di 25 jan Kring
In kleinere groepen ontmoeten en leren
In groepjes puzzelen om de schat van zwartbaard te vinden
vr 28 jan NSE-focusweekend
Weekend waar God centraal staat
di 1 feb Trefavond
Ontmoeten, spreker en borrel
di 8 feb Broederkring
In kleinere groepen ontmoeten en leren
Shoutbox

Sponsors