Er is meer

afbeelding van Rutger

Ter viering van het 3-maandig jubileum van KB Top.

28 maart jongstleden

Dit verhaal begint op een dag, lang lang geleden, op één bepaalde avond in maart, 5 hoog bij de waarde heer Top in de woonkamer. Er heerste een uitgelaten stemming, want de tweede sjaarsborrel der NSE was lit. Gelukkig niet letterlijk on fire, om maar even terug te refereren aan het mooie najaarsweekend waar wij als NSEerstejaars voor het eerst een groep werden. Na een aantal bier en een mooie atwedstrijd kwam het gesprek op de aankondiging van het kandidaatsbestuur, die diezelfde dag in de NSEpp was gestuurd. Er werd, door een ná de avond onbekend persoon (of wellicht meerdere), geroepen dat wij ook wel een KB konden oprichten. Enthousiasme alom. Meteen werd er gespeculeerd over wie welke functie zou moeten gaan bekleden en kwamen we erachter dat we misschien wel tot stemming over zouden moeten gaan omdat voor bijna elke positie minstens twee kandidaten waren. 

Het KB stond voor de eerste grote opgave om te overwinnen. 

Zeven bestuursleden

Natuurlijk werd Niels unaniem tot voorzitter gekozen. Zoals hij zelf aangaf: ‘Waarom ben ik voorzitter?’ ‘Alleen vanwege je achternaam’, aldus Joep. De invulling van de secretaris was ook niet zo moeilijk, want als je minstens 20 gele, 15 rode, en 5 dieprode kaarten achter je naam hebt staan, kan het natuurlijk niet anders. Rutger werd secretaris. Voor penningmeester hadden we wel een grotere opgave, hiervoor waren twee gegadigden en omdat wij als NSEerstejaars één groep zijn sluiten wij natuurlijk niemand buiten. Dus werd het zoeken naar een oplossing. Een eigen soos vonden we ook nog wel een goed idee. Dus werd Mirjam vrouwe (een herus maar dan geëmancipeerd) en Claudia penningmeester. Voor de intern was maar een gegadigde dus ook die plek was snel gevuld: Thirza. Gabe-Jan en Joep wilden beiden extern worden. Omdat wij als bestuur nog steeds geen mensen wilden buitensluiten en we toch al een zesde bestuursfunctie hadden, besloten we hier voor een van beiden nog een zevende aan toe te voegen. Aangezien NSE hier al lang naar op zoek was, werd dit een staflid. En wie kan deze functie beter vervullen dan een domineeszoon? De keus was dus snel gemaakt. Gabe-Jan werd staflid en Joep extern.

De taken zijn vervuld, of is er meer?

Het waarom is ons ontgleden

De 5 bestuursfuncties waren vervuld, we hadden een vrouwe en een staflid. Klinkt als een voltallig bestuur. Echter, er was inderdaad meer. Of beter gezegd, er waren er meer. Nog drie leden hadden interesse in een bestuursfunctie. Hiervoor zijn de functies infiltrant (Henk-Jan), hofnar (Michiel) en Les Grandes Caves d’Albret (Lonneke) aangemaakt. Waarom deze functies? Dat is tot op heden nog steeds een groot raadsel. 

Het eerste obstakel was met groot succes overwonnen, er was een meer dan voltallig kandidaatsbestuur.

Het thema aankleden

Hierna wilden we natuurlijk nog een spetterende slogan bedenken. Ééntje die binnenkwam, één die mensen zouden onthouden, één die indruk zou maken op de vereniging. En wat is hier nou geschikter voor dan een rijmpje. Denk hierbij aan retteketet naar beterbed. Wie kent dat nou niet? Het is irritant, maar het blijft zeker hangen. Dus na een lange teug van het biertje werd besloten dat Mop, mop, gas erop aan al deze eisen voldeed. 

De tweede steen was gelegd, het tweede kratje geleegd.

Beleden

Nu hadden we een KB en slogan maar nog geen beleid, dus datumprikkertje sturen en aan de slag met die handel. Dit keer op de Mantel. Het voltallige bestuur was aanwezig, op Lonneke na, die op dat moment de wijnhandel in Marokko aan het bestuderen was als voorbereiding op haar taak. De avond was gevuld met Comic Sans MS, schaterlachen, woordgrappen en verschillende kleuren tekst. Alle ingrediënten die nodig zijn om er een leuke avond van te maken. Deze avond werd er een totaal van 42 beleidspunten opgesteld om ons op te gaan focussen. Een veel gevarieerder beleid zal niet snel meer ter tafel komen. Blijkbaar had Joep op een of de andere manier vetorecht geclaimed over het beleid, want nadat hij het thuis nog even bewerkt had, waren er nog maar 30 over (de nummers 1 - 29 en 42) en waren ze ook nog eens allemaal geordend. Dit zou door het vetorecht kunnen komen, het kan ook liggen aan het feit dat hij er veel te veel tijd in stak.

We hadden aan één ding nog niet gedacht, het uitwerken van het beleid. Alles wat we hiervoor hadden gedaan was vrij vlotjes gegaan, maar het uitwerken van het beleid was er een beetje bij ingeschoten. Maar afmaken zouden we het, dus op de zaterdagavond van het VJW, onder genot van een fles wijn en wat biertjes zijn Claudia, Niels, Mirjam en Joep het grasveld opgelopen met een laptop. Hier begon het typen, regel naar regel werd getypt en ondertussen werden er ook nog goede gesprekken gevoerd. Ongeveer een uur later was het klaar en lag daar zonder geen spelfouten een beleid. 

Het beleid was gereed, het bier was op, de strijd kon beginnen.

Wij upscaleden

Er was namelijk, zoals eerder besproken, nóg een kandidaatsbestuur. Een kandidaatsbestuur waarin de sjaars toch wel zeer matig vertegenwoordigd waren, namelijk niet. Een kandidaatsbestuur dat uit slechts vijf mensen bestond. Maar ondanks dat de verwachting was dat dit voor ons duidelijk geen bedreiging zou vormen, moesten we toch met wat propaganda komen. Na enkele seconden rondgezocht te hebben op het internet, bleek mop, mop, gas erop niet alleen onze slogan te zijn, maar ook de titel van een zeer geslaagd muzieknummer. Hier moesten we natuurlijk wat mee doen. Het bleek dat Rutger, behalve secretaris, ook de functie van filmregisseur bekleedde, want algauw werd er een mooi presentatiefilmpje gedeeld. Met de hulp van Niels en Joep werd dit uitgebreid tot de prachtige Topfilm die u allen op de bekendmakingstref heeft kunnen zien. Voor hen die deze niet gezien hebben of nogmaals willen zien, dit is de link: https://tinyurl.com/kandidaatsbestuur. 

De tijd van lol maken was voorbij, de tijd voor de beslissende slag was aangebroken.

Vergaderde leden

De Algemene Vergadering der Navigators Studentenvereniging Enschede, gehouden te 6 juni 2019, kwam razendsnel dichterbij. In onze sjaarsbretels, onderdeel van ons propagandaprogramma, stonden negen kandidaatsbestuurders voorin de Generaal. De tiende, Henk-Jan, moest op dat moment infiltreren bij de VGST en was dus helaas verhinderd. We waren verheugd over de betrokkenheid van leden die precies wilden weten hoe we sommige vernieuwende zaken wilden gaan doorvoeren en ook over het feit dat we deze vragen naar tevredenheid hebben kunnen beantwoorden. We hadden in totaal een half uur gekregen van Wietske, totaal oneerlijk natuurlijk, want het andere KB kreeg een heel uur. Gelukkig mochten we een kwartiertje langer door. Nog steeds was dit helaas veel te weinig tijd om ons hele beleid punt voor punt langs te gaan. Echter, het was genoeg om duidelijkheid te scheppen over onze plannen en zodoende verkozen te worden. Tenminste, dat dachten we. 

De slag was toegebracht, toen was het wachten of het geslaagd is.

Ontleden

Wat in een enorme climax had moeten exploderen, eindigde met een domper toen bleek dat we slechts drie stemmen kregen. Wij willen het cantoraat en onze kandidaatsvoorzitter hartelijk bedanken voor hun vertrouwen in onze capabiliteiten als bestuur, maar vinden het toch jammer dat de meerderheid van de aanwezige leden, inclusief wijzelf, ons harteloos in de steek heeft gelaten. 

De strijd was zwaar, het verlies nog zwaarder, waar is mijn zwaard?

Overleden

Op donderdagavond 6 juni 2019, exact 10 weken na haar geboorte, is kandidaatsbestuur Top helaas overleden. Over leden gesproken, b’vo voor de leden!

Verleden tijd

Nadat wij allemaal over de ergste schrik heen waren en het verdriet hadden laten bezinken, hebben we besloten ons verdriet weg te drinken op de vierde sjaarsborrel der NSE. Dit is redelijk gelukt en we zijn blij mee te kunnen delen dat we het hele gebeuren achter ons hebben kunnen laten. Verder zullen wij ons nu gaan richten op de tweede-kamer-verkiezingen van maart 2021, waar wij hopelijk een formatie van ministers kunnen vormen.

Mwoppende groetjes,

Joep en Rutger
 

P.s. U hoeft niet alles wat wij zeggen serieus en letterlijk te nemen, laten we het erop houden dat als overdrijven echt een vak was, wij reeds volleerde veerpontbestuurders waren geweest.

P.s. Als deze blog niet in een paars Comic Sans MS lettertype is geüpload, komt dat door de gebreken van de website. 

Reacties

afbeelding van Jan-Jaap

Hoor ik iemand klagen over gebreken van de website? Got you covered fam!
afbeelding van Niels

B'VO
afbeelding van David

Namens de InternetCie wil ik even verduidelijken dat het niet aanbieden van content in niet-praetoriaanse Comic Sans MS letters geen beperking maar een functionaliteit is. Gecondoleerd met jullie bestuur

Ik zie dat het helemaal de verkeerde kant op gaat met NSE. Prachtig! B'vo! Ga zo door!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
Lecture met gratis lunch
Lecture met gratis lunch
Alsnog helpen? Bak een taart!
di 5 mrt Kring
In kleinere groepen ontmoeten en verdiepen
Lecture met gratis lunch

Sponsors