Samenvatting infotrefavond - geloven in je studententijd

afbeelding van Jedidja

Net zoals vorig jaar zullen wij na elke trefavond een samenvatting in een blog posten, zodat jij alles thuis nog eens rustig na kan lezen. Zeker als je ook ons Bijbelleesplan gebruikt, is het goed om nog eens terug te lezen op welke manier de spreker deze Bijbelteksten precies gebruikte.

Dit is de samenvatting van de trefavond van 3 september, dit was onze informatie trefavond, waarop Pieter Cnossen sprak over geloven in je studententijd.

September, een nieuw collegejaar, een nieuwe start: iets wat je van God hebt gekregen. Pieter bemoedigt ons, want het feit dat wij hier zitten, betekent dat wij al gekwalificeerd zijn. Hij vraagt ook welk rapportcijfer wij onszelf zouden geven. Ons nieuwe jaar, waarin wij een nieuw doel willen bereiken, mogen wij spiegelen aan hoe Jezus zijn doel bereikte, kijk maar naar  Hebreeën 12: 1 en 2. (Nu wij door zo’n menigte geloofsgetuigen omringd zijn, moeten ook wij de last van de zonde, waarin we steeds weer verstrikt raken, van ons afwerpen en vastberaden de wedstrijd lopen die voor ons ligt. Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof: denkend aan de vreugde die voor Hem in het verschiet lag, liet Hij zich niet afschrikken door de schande van het kruis. Hij hield stand en nam plaats aan de rechterzijde van de troon van God.)

Paulus hield van hardlopen en vergelijkt het geloof hier vaker mee (1 Korinthe 9: 24 – 27). Daarom hier een aantal tips voor tijdens het hardlopen (ofwel geloven):

1. Ontbijt goed

Het is belangrijk om elke ochtend een moment samen met God te hebben, waarin je ook echt mag weten dat je gewild, geliefd en gezegend bent door God (psalm 139).

2. Slaap veel

Juist in deze maatschappij laten wij gek maken door alle drukte om ons heen. Terwijl Jezus juist bewust de stilte op zocht en even rust nam. Hij durfde zelfs te slapen terwijl het stormde! Zo mogen wij ook leven: alsof de stormen van het leven ons helemaal niks uitmaken, omdat wij rust inplannen in ons leven.

3. Loop zonder rugzak

Iedereen heeft wel een rugzak, vaak vol met meningen van anderen over jou. Het is belangrijk dat je gaat zien wie jij echt bent. Hoe God jou ziet. God zegt tegen Jezus ‘Jij bent mijn geliefde zoon (Markus 1: 11) en Hij zegt dit ook tegen jou! God kiest door de hele Bijbel heen steeds mensen die ongeschikt zijn. Dat is nou typisch genade: wij kunnen niets doen waardoor God meer van ons gaat houden, maar ook niets waardoor God minder van ons gaat houden (Phillip Jensen). Laat de rugzak dus van je afglijden, door te luisteren naar wat Jezus’ woorden over jou zeggen.

4. Negeer het publiek, zoek een coach

Luister niet naar alle vragen om je heen, zoals ‘huh, geloof jij nog?’, maar zoek bewust een coach op. Een mentor, iemand die net iets verder is in het leven met Jezus, die jou ook weer verder kan helpen. Vraag vooral mensen om jou te helpen, maar als jij zelf al wat langer met Jezus leeft, biedt je hulp dan ook vooral aan!

5. Focus op Jezus

Er is zoveel kracht in Jezus’ Naam. Zelfs bij de kleine taken mag je denken: Jezus stond op uit het graf, dan kan ik dit ook wel even doen. Jezus was vol van liefde en zo mogen wij ook gaan leven. Hoe zou Jezus reageren op jouw medestudenten in de collegezaal en wat zou Hij doen als Hij een zwerver tegen kwam op straat? Wij mogen zo echt een liefdesrevolutie beginnen, waar niemand iets tegen kan doen.

Denk ten slotte eens na voor jezelf: wat is jouw doel voor komend jaar? En denk nog eens na wat voor rapportcijfer je jezelf nu zou geven. Jezus zou jou absoluut een 10 geven!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
Lecture met gratis lunch
Lecture met gratis lunch
Alsnog helpen? Bak een taart!
di 5 mrt Kring
In kleinere groepen ontmoeten en verdiepen
Lecture met gratis lunch

Sponsors