Samenvatting trefavond 24 september - Worstelen met God

afbeelding van Jedidja

Net zoals vorig jaar zullen wij na elke trefavond een samenvatting in een blog posten, zodat jij alles thuis nog eens rustig na kan lezen. Zeker als je ook ons Bijbelleesplan gebruikt, is het goed om nog eens terug te lezen op welke manier de spreker deze Bijbelteksten precies gebruikte.

Dit is de samenvatting van de trefavond van 24 september waarop Martijn Horsman sprak over worstelen met God.

Martijn begint met het reageren op de vraag die hij heeft ontvangen vanuit de extern, namelijk ‘of en hoe mag je worstelen met God?’ Hij legt uit dat het helemaal niet om ‘mogen’ gaat, omdat iedereen een worsteling met God moet meemaken. Het gaat dan vaak ook om de vraag met wie je precies worstelt: met God, met jezelf of met je tradities. Juist in je studententijd, als je weggaat van je ouders en je opvoeding, begin je te worstelen met alle nieuwe meningen en theorieën die je hoort. Denk bijvoorbeeld aan je kijk op seksualiteit. Hierbij is dan sprake van een worsteling met jezelf en niet met God.

Worstelen met God gaat wel een stap dieper. Je zou je kunnen afvragen waarom wij worstelen. In de Bijbel zie je dit bijvoorbeeld terug in Davids klaagpsalmen en Jeremia’s klaagliederen. Wij worstelen met God, omdat God in ons leven is gekomen. God gaat namelijk worstelen met jou. Kijk maar naar Abraham, die een zorgeloos leven leidt, tot God hem vertelt dat hij alles moet achterlaten wat hij heeft. Kijk ook maar naar Mozes, die opeens een heel volk moet bevrijden uit Egypte. Als je goed oplet, zie je dat Mozes dan zelfs met zeven excuses komt. In Jesaja 6 komt God naar Jesaja toe, waarbij Jesaja ‘wee mij’ – vrij vertaald: ‘ah shit’ – uitroept… Als God in je leven komt, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn.

Bij Jakob (in Genesis 32) begon iemand met hem te worstelen. Zo’n worsteling kun je dus niet ontwijken zolang je God niet ontwijkt en dat kan ook wel een soort troost zijn. Het hoort er namelijk gewoon bij. Wij als christenen zouden dan graag samen regels afspreken, over hoe zo’n worsteling dan precies moet gaan (net als bij de sport worstelen). Toch blijkt dat God Zelf zich vervolgens niet aan de regels houdt: aan het einde van het gevecht met Jakob slaat Hij hem op zijn heup, omdat God anders niet kan winnen. Je ziet dat Jakob zijn hele leven de strijd uit de weg gaat, tot dit moment. Zo zijn er drie manieren waarop mensen vaak de worsteling met God ontwijken:

  1. Mensen laten God gaan. Het is ook belangrijk om te weten dat je vrij bent om je eigen leven te leiden, terwijl sommige christenen denken dat ze ‘moeten’ geloven.
  2. Veel mensen zijn fundamentalistisch. Zij gaan alle vragen uit de weg door alles te zien als een aanval op het geloof en willen vooral vasthouden aan ‘het fundament’. Juist dan moedigt Martijn je aan om dit los te laten, zo sta je namelijk niet meer open voor de vele wegen van het geloof.
  3. Andere mensen knippen hun leven in twee delen. Ze leiden hun leven en belijden hun geloof. Natuurlijk is deze spanning er altijd een beetje, maar het is belangrijk om dit bij jezelf op te merken.

Bij deze drie punten komt ook de vraag: welke manier herken jij het meeste in jouw eigen leven?

Vanuit persoonlijke ervaring deelt Martijn dat het beroerd is om zo’n worsteling mee te maken en dat het erg heftig is om te merken dat je God ook helemaal kwijt kan zijn. Hierin is het vooral erg belangrijk dat je wel eerlijk bent naar jezelf en niet alleen doet alsof je een goede gelovige bent. Daarnaast mag je ook weten dat God veel groter is dan jouw ongeloof. Jij hoeft hem echt niet te bewijzen, want zijn bestaan hangt niet van jou af. Wij mogen namelijk net zo zijn als een klein kind, die volledig in het moment leeft in vertrouwen op de Vader.

Martijn eindigt met de wens dat NSE een club zal zijn vol spirituele veiligheid, waarin er voor iedereen een veilige plek is om te kunnen worstelen. Ga niet, net als Jakob, die worsteling met God steeds maar weer uit de weg.

Bij de vragenronde is nog toegevoegd dat het belangrijk is dat het gaat om de gemeenschap die sterk blijft in het geloof. Het kan dus prima zijn dat individuele christenen soms even moeten stoppen met worstelen en even rustig mogen gaan zitten. De rest van de gemeenschap kan hier dan wel om heen staan.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
do 20 jun Verkiezings-ALV
Verkiezing van het nieuwe bestuur
di 25 jun Kring
In kleinere groepen ontmoeten en verdiepen
do 27 jun Present-actie
Handen uit de mouwen
di 2 jul Tref
Ontmoeting, eten, verdieping en borrel.
Laatste activiteit van het jaar

Sponsors