Samenvatting trefavond 8 oktober - Gaven en talenten van God

afbeelding van Jedidja

Net zoals vorig jaar zullen wij na elke trefavond een samenvatting in een blog posten, zodat jij alles thuis nog eens rustig na kan lezen. Zeker als je ook ons Bijbelleesplan gebruikt, is het goed om nog eens terug te lezen op welke manier de spreker deze Bijbelteksten precies gebruikte.

Dit is de samenvatting van de trefavond van 8 oktober waarop Erwin Bisschop sprak over Talenten.

Erwin begint met een van de beleidsteksten van het bestuur, 1 Petrus 4:10 ‘Laat ieder van u de gave die hij van God gekregen heeft, gebruiken om de anderen daarmee te helpen, zoals het goede beheerders van Gods veelsoortige gaven betaamt.’ Erwin vertelt dat hij zelf ook in veel commissies gezeten heeft en stelt hierbij de vraag of vanuit deze tekst de makkelijke conclusie getrokken kan worden dat wij ‘ook maar wat moeten gaan doen’.

Toch is het niet zo simpel en is het belangrijk dat we Gods woord serieus nemen en kijken naar de context van 1 Petrus. Petrus schrijft naar de ‘heidengelovigen’, die verdrukt en zelfs vervolgd worden. Dit wetende bemoedigt Petrus hen met de woorden dat zij een nieuw leven hebben gekregen, dit fundament bespreekt hij in de eerste hoofdstukken. Vervolgens volgt er een stukje ‘tips’ in 1 Petrus 4, waar het tiende vers een deel van is.

Het tiende vers staat tussen vers 7 en 11 in, waarin Paulus zowel benoemd dat ‘het einde nabij is’ en dat we het doen ‘dankzij Jezus Christus’. Vanuit dit kader ontleden we het tiende vers, waarin de volgende dingen opvallen:

Laat ieder van u de gave --> Wij hoeven het niet alleen te doen.

Die hij van God gekregen heeft --> We hoeven het niet zelf te zoeken of bedenken.

Gebruiken om anderen daarmee te helpen --> We hebben de gave niet gekregen voor onszelf…

Zoals goede beheerders --> Vanuit Genesis 2 is duidelijk dat wij beheerders zijn van Gods wereld en God vraagt ook ‘Waarom heb je niet gezorgd voor de gave die ik aan je gegeven heb?’

Van Gods veelsoortige gaven betaamt --> Je mag dus ook focussen op jouw gaven, anderen mogen jou ook weer aanvullen.

Vervolgens gebruikt Petrus in vers 11 ook twee voorbeelden waarin je zowel door en voor God bezig bent, namelijk bij het helpen en het woordvoeren. Dit gedeelte gaat dus eigenlijk over de diepste eigenschap van God, waarin je door God ook iets voor God kan doen.

Vanuit dit hele gedeelte kunnen wij twee conclusies trekken:

  • God roept ons om voor hem aan de slag te gaan, omdat hij ons lief heeft en ook anderen lief heeft.
  • We mogen dit doen in Gods kracht, dankzij Jezus. Wij mogen dus meedoen in het grote reddingsplan van God. God roept Abraham, Jezus roept de discipelen en Petrus roept ons. Wij zijn dus ook geroepen door God!

We kunnen dus niet zomaar zeggen ‘ga ook wat doen’, maar God vraagt ons vanuit dit gedeelte wel of wij mee willen doen in zijn reddingsplan.

Vervolgens vertelt Erwin over zijn eigen studententijd, waarin hij heeft geleerd dat het belangrijk is om eerst te kijken naar wie je bent, dan pas wat je wilt en ten slotte wat je doet. In het studentenleven, vaak ook bij commissies, gaat het precies andersom. Op dit moment zet hij zijn gaven en talenten in voor God in zijn bedrijf.

Zo hoeven wij ook niet te wachten op een roeping, maar we mogen dingen doen vanuit het weten dat God ons al geroepen heeft. NSE is een veilige plek, waarin we dingen uit mogen proberen en op deze manier kunnen we er samen achter komen.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
di 6 jun Tref
Ontmoeten, spreker en borrel
za 10 jun NSV Sportdag
Sporten met de zusters
di 13 jun Kring
In kleinere groepen ontmoeten, leren en borrelen
do 15 jun VerkiezingsALV
Kies het nieuwe bestuur!
vr 16 jun Zeilweekend
Met NSW!

Sponsors