Samenvatting trefavond 22 oktober - Rust

afbeelding van Maarten

Net zoals vorig jaar zullen wij na elke trefavond een samenvatting in een blog posten, zodat jij alles thuis nog eens rustig na kan lezen. Zeker als je ook ons Bijbelleesplan gebruikt, is het goed om nog eens terug te lezen op welke manier de spreker deze Bijbelteksten precies gebruikte.

Dit is de samenvatting van de trefavond van 22 oktober waarop Esther Westerkamp sprak over Rust

 

Op de trefavond van 22 oktober mocht Esther Westerkamp ons toerusten over het onderwerp rust. Rust vinden in de huidige maatschappij is voor velen echt een uitdaging. Op de vraag Hoe gaat het met je? reageren veel mensen met Druk!. 25% van de studenten kampen met burn-outverschijnselen. Maar wat zegt God eigenlijk over rust?

Esther las ons uit Johannes 15 : 1-8. Daarin worden we vergeleken met een wijnplant. God de Vader is de plant, Jezus de wijnstok en wij als mensen de rank. Het enige wat wij hoeven te doen is vrucht te dragen. Dat doen we door met God te leven en in Hem te blijven. Of een wijnplant nou wel of geen vrucht draagt, ze moeten allemaal gesnoeid worden. De planten die geen vrucht dragen proberen heel hard te groeien, die zijn zelf heel hard aan het proberen te groeien, maar vergeten daarin echt stil te staan voor God om dit proces samen met Hem te doen. Kleinere planten geven alle energie aan de vrucht. Door deze steeds te snoeien, groeien er steeds grotere vruchten. Voordat er grote vruchten kunnen groeien, moet er eerst diep geworteld worden. Zonder Jezus kun je dat niet doen Sterker nog, Jezus zegt duidelijk: Zonder mij kun je niets doen!

Maar waarom is rust dan zo belangrijk? Volgens Jezus is het een voorwaarde voor groei. Rust kan ervoor zorgen dat je dicht bij Jezus blijft.

Esther gebruikte twee verschillende modellen om rust in ons leven aan te duiden en te categoriseren. Het eerste model stelde de vraag: Are you fruitful or just busy?. Ben je wel echt druk? Of maak je het jezelf druk zodat je geen tijd hebt om na te denken? Ben je bang om te stil te staan? Om echt voor Jezus te kiezen? Om te reflecteren wat je nou eigenlijk allemaal aan het doen bent? In Johannes 15 wordt niet zozeer het groeiproces getoond, maar meer wat voor invloed tijd met God kan hebben op je leven. Ben jij op dit moment aan het rusten en het snoeien? Of ben je vruchtbaar aan het groeien?

Het tweede model is een tijdsmanagementmatrix. Ben jij eens stresskip, een prioriteitensteller, een apendrager of juist een lummelaar? Prioriteiten stellen is belangrijk. Wanneer je goed prioriteiten kunt stellen, helpt je dat om ‘nee’ te zeggen tegen dingen die jij niet belangrijk genoeg vindt om tijd in te investeren. Want als je zegt dat je ergens geen tijd voor hebt, betekend dat eigenlijk dat je er geen prioriteit aan geeft. Je zult bewust moeten kiezen waarvoor en met wie jij je tijd doorbrengt.

Maar hoe doe je dat dan? Rust? Volgens Esther kun je dat volgens het Breath in – Breath out principe doen. Voor je iets met Gods geest kunt doen, zul je deze eerst tot je moeten nemen (inademen). Pas dan kun je de wereld ingaan en Gods rust uitademen.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
Sport en spel in het AZC
di 28 mei Kring
In kleinere groepen ontmoeten en verdiepen
Samen beginnen met vasten
Cursus over de basis van het geloof
Samen eten en het vasten afsluiten

Sponsors