Samenvatting trefavond 19 november - perfectie / durven te falen

afbeelding van Jedidja

Na elke trefavond posten wij een samenvatting ervan in een blog, zodat jij alles thuis nog eens rustig na kan lezen. Zeker als je ook ons Bijbelleesplan gebruikt, is het goed om nog eens terug te lezen op welke manier de spreker deze Bijbelteksten precies gebruikte.

Dit is de samenvatting van de trefavond van 19 november waarop David de Vos sprak over perfectie en durven te falen.

Wij zijn oneindig slecht maar Gods liefde is oneindig groot. David de Vos probeerde ons dit te laten beseffen met zijn verhaal. De avond begon met een voordracht uit één van de stambomen die in de bijbel verwerkt zijn. “Het overzicht van de afstamming van Jezus Christus, zoon van David, zoon van Abraham.” – Matteüs 1.

Matteüs 1 staat vol met allemaal namen van mensen die vaak als geloofshelden neer gezet lijken te worden. Mensen die zo belangrijk waren dat ze een plaatsje in het boek van God hebben gekregen. Die door hun grote daden God op aarde hebben gebracht. Soms lijkt het wel alsof God in onze tijd wat ontbreekt als we naar deze grote gebeurtenissen kijken. Het lijkt alsof we veel meer moeten doen. We moeten toch altijd blijven streven naar het beeld van Jezus?

David de Vos zelf heeft zich hier recentelijk de kop tegen gestoten en vertelt hierover. Overspannen, burn-out en overwerkt zijn woorden die ons allen vaak net iets te dichtbij komen.

Onrealistische verwachtingen van jezelf tegenover God kunnen een reden zijn voor deze problemen. Zo gaf hij het voorbeeld van mensen die hun twijfel niet over anderen heen willen laten komen en het daarom maar voor zichzelf houden. Ook tijden van rust kunnen verstoord worden door het gevoel dat je juist in deze rust al je nieuw verkregen tijd moet besteden om “de hemel naar beneden te trekken”.

De verwachtingen die we voor onszelf neer hebben gezet beperken ons om onszelf helemaal aan God en anderen te laten zien. We hebben het gevoel dat geliefd en gekend worden twee dingen zijn die tegelijk niet mogelijk zijn. God heeft echter laten zien dat dit totaal niet het geval is. De mensen uit Matteüs 1 laten dit als geen ander zien. Zij die wij als geloofshelden beschouwen zitten tot de nok toe gevuld met dezelfde zonde als wij:

  • Abraham en Sara geloofde God niet toen hij hun een kind beloofde.
  • Juda had seks met zijn voormalig schoondochter.
  • Salomo keerde zich tot afgoderij.
  • David lapte onder andere het 6e en 7e gebod aan zijn laars.

Gods grootheid wordt niet alleen zichtbaar in zijn prachtige schepping maar ook in de gebrokenheid. Door zijn liefde voor al deze gebroken mensen wordt duidelijk dat jouw grote vertrouwen wordt overspoeld door zijn grote genade. Deze genade van God wordt zichtbaar door de gebrokenheid van mensen. Jezus liet zien dat Gods liefde voor iedereen is door bij tollenaars te eten. Soms moet je deze genade van God even tot je nemen voordat je je weer kan gaan uitsloven met het bouwen van een hemel op aarde.

Deze rust zien te vinden kan soms heel lastig zijn tussen alle productiviteit en prestatiedruk. Als je hier echt mee aan de slag wilt gaan sluit het trefpraatje van Esther Westerkamp over rust van 22 oktober hier heel mooi op aan. Luister deze dan vooral even terug of lees de blogpost terug!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
Sport en spel in het AZC
di 28 mei Kring
In kleinere groepen ontmoeten en verdiepen
Samen beginnen met vasten
Cursus over de basis van het geloof
Samen eten en het vasten afsluiten

Sponsors