Samenvatting trefavond 3 december - Leiderschap

afbeelding van Jedidja

Na elke trefavond posten wij een samenvatting ervan in een blog, zodat jij alles thuis nog eens rustig na kan lezen. Zeker als je ook ons Bijbelleesplan gebruikt, is het goed om nog eens terug te lezen op welke manier de spreker deze Bijbelteksten precies gebruikte.

Dit is de samenvatting van de trefavond van 3 december waarop Ds. Jelle de Kok sprak over leiderschap.

Ds. Jelle de Kok nam ons mee door het leven van Jezus, waarbij hij vertelde wat wij van Jezus kunnen leren als het over leiderschap gaat. In deze samenvatting geven we al deze punten weer, met een korte uitleg erbij. Als tip geeft hij het boek The undefended leadership, van Simon Patrick Walker, die uitleg geeft over transparant leiderschap.

Lucas 3: 21,22 – Roeping en bevestiging

Onze studententijd is juist een periode waarin wij mogen groeien in genade en wijsheid. Jezus neemt het leiderschap op zich en wordt daarin bevestigd door de Heilige Geest. Ook wij hebben absoluut de kracht van de Heilige Geest nodig om ons werk te doen. Daarnaast wordt Jezus één met de mensen van Israël. Ook wij mogen één worden met de mensen waar wij leiding aangeven.

Lucas 4: 1-13 – Bezinning op je missie en beproeving backstage

Je bent geen leider door wat je doet, maar wie je bent. Het is belangrijk dat je eerst op zoek gaat naar je eigen identiteit. Je mag je identiteit vinden in wat God over jou zegt, namelijk ‘Jij bent mijn geliefde zoon’. God wil je helpen om bij je roeping komen, dit kan komen door een retraite. Zo gaat Jezus 40 dagen naar de woestijn, om terug te komen met een boodschap.

Wat gebeurt er back stage bij jou? Alle drie de verzoekingen laten dingen zien waar leiders makkelijk voor vallen:

  • Veel leiders leven voor hun eigen behoefte en laten ‘please gedrag’ zien, omdat ze graag bevestiging willen dat ze het goed doen. Laat God je honger voeden.
  • Veel leiders laten onverantwoord gedrag zien, waarbij ze zeggen ‘God zal toch wel voor ons zorgen’. Het juist belangrijk is om een bepaalde nuchterheid te hebben bij het runnen van een organisatie en niet de zorg van God voor je karretje te spannen.
  • Soms kan je als leider de makkelijke weg kiezen, waarbij je met een leugen of andere knieval voor de boze meer macht of taken krijgt. De vraag is hier of je bereid bent om leiderschap op te geven voor je eigen principes. Blijf als leider hiervoor bidden en ga niet de mist in.

Markus 1: 15 – Wat is je boodschap?

Naast je roeping, is het ook belangrijk om een boodschap te hebben. Denk vanuit je eigen vakgebied en studie na over hoe je dat kan gebruiken in jouw boodschap voor God en over God.

Johannes 1: 14 – Leef je boodschap

Integriteit is heel erg belangrijk, laat mensen dus ook zien dat jij met God leeft. Niet alleen met woorden, maar juist met daden. Dan ben je betrouwbaar en zullen mensen je volgen.

Lucas 4: 42, 43 – Blijf bij je missie en verzuip niet in de vele verzoekingen

Zoek een eenzame plek op, om even tot rust te komen en terug te komen bij je roeping. Soms heb je als leider van alles opgezet, waarbij mensen vervolgens van jou verwachten dat jij het draaiende houdt. Kijk dan goed of het nog wel bijdraagt aan jou roeping. Leiderschap is durven te stoppen met dingen waar je wel goed in bent, maar die niet je passie hebben.

Lucas 6: 12 – Zoek zorgvuldig in gebed medewerkers

Jezus doet niet alles alleen, maar zoekt zorgvuldig naar mensen. Jezus helpt ook anderen om hun roeping te vinden. We kunnen tijdens bijvoorbeeld sollicitaties bidden dat het onderbuik gevoel goed zal zijn. Zo mag je God ook bidden voor namen in wie je extra mag investeren als leider.

Lucas 10: 1 – 11 – Doe voor en geef verantwoordelijkheid

Slechte leiders zien mensen die zich erg ontwikkelen als concurrentie, maar Jezus is mensen juist zo aan het trainen dat Hij zelf niet meer nodig heeft.

Lucas 10: 17 – 20 – Coach

Jezus richt zich op de ander, het klinkt makkelijk, maar het is best lastig om jezelf overbodig te maken. Kijk naar de lange termijn!

Lucas 22: 31, 32 – Bid voor je medewerkers

Jezus coacht hen niet alleen, maar bid ook voor ze.

Johannes 21: 15-17 – Wees mild en begripvol en kom tot de kern bij verstoringen

Luister naar mensen en kijk niet alleen naar hun gedrag.

Johannes 16:7 – Trek je terug en blijf beschikbaar op de achtergrond

Het is goed om soms te zeggen ‘en nu jij’. Soms gebeurt dit spontaan, omdat er onverwachts iets gebeurt waardoor jij je als leider je moet terugtrekken. Dit kunnen juist de momenten zijn dat mensen het nodig hadden om de verantwoordelijkheid te krijgen.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
wo 21 aug Kick-In Markt
NSE representeren tijdens de Kick-In
do 29 aug Kick-Out Markt
NSE representeren tijdens de Kick-In
Info, borrelen en verbroederen
di 3 sep Info Tref
Maak kennis met Navigators Enschede
vr 6 sep KNW
Voorbereidingsweekend van NSV voor nestoren, kringleiders en bestuur

Sponsors