Samenvatting trefavond 14 januari - Gerechtigheid

afbeelding van Jedidja

Na elke trefavond posten wij een samenvatting ervan in een blog, zodat jij alles thuis nog eens rustig na kan lezen. Zeker als je ook ons Bijbelleesplan gebruikt, is het goed om nog eens terug te lezen op welke manier de spreker deze Bijbelteksten precies gebruikte.

Dit is de samenvatting van de trefavond van 14 januari, waarin Ruben Vlot van IJM vertelde over gerechtigheid.

Ruben begint zijn verhaal met de vraag of kerst inderdaad wel ‘vrede op aarde’ brengt.

De organisatie waar hij voor werkt, International Justice Mission, is op dit moment bezig om 40 miljoen mensen te bevrijden uit moderne slavernij.

Zowel in het grote onrecht in de wereld als in het klein, in je eigen leven, kan je soms zo weinig van God zien. Doet God eigenlijk wel recht?

Samen lezen we Jesaja 58, waar Jesaja lijkt te beginnen met het beschrijven van een perfecte christen. ‘Zeker, ze zoeken mij dag aan dag, vol verlangen om te ontdekken wat ik wil, …, en ze vragen naar mijn rechtvaardige voorschriften en verlangen naar Gods nabijheid.’ (NBV, vers 2)

Is dit geen merkwaardige zonde?

Het volk begrijpt het ook niet, maar roept wel terug naar God: ‘waarom ziet u niet dat wij vasten?’

Dan reageert God dat het volk niks van Hem merkt omdat ze wel religieuze dingen doen, maar dat die totaal geen effect hebben op hun dagelijks leven. Ze maken ruzie, zorgen voor onrecht en denken dat dit naast hun religieuze activiteiten kan bestaan.

Het lijkt wel alsof God hier zegt: ‘wat jij op zondag doet, lijkt niks te maken te hebben met wat je de rest van de week doet. Je kan roepen wat je wil, maar dan hoor Ik jou ook niet.’

Het gaat hier dus om onze focus. Ligt onze focus op Bijbelstudie doen, naar de kerk gaan, kring…?

God wil graag dat onze focus ligt op het ‘brood delen met de hongerige, onderdak bieden aan armen zonder huis, iemand kleden die naakt rondloopt, …’ (vers 7)

We kunnen hierbij niet zeggen dat het abstract of theologisch is. God vraagt heel concreet aan ons om dit te doen.

Veel van ons zien de definitie van zonde als iets doen wat niet mag. Dit gedeelte laat echter zien dat zonde juist is dat je iets niet doet, wat je wel had moeten doen. Zonde is dus niet alleen stelen, maar ook niet delen van jouw overvloed aan anderen.

Dat is gerechtigheid.

Daag je zelf eens uit voor het komende jaar, 2020: welke dingen doe jij nu niet, wat je wel zou moeten doen?

Hierbij gaat het er niet om dat je je goed voorbereid en een lijstje afwerkt, dan zou het ten slotte weer een religieuze activiteit worden. Je mag het juist vanuit je hart doen, waarbij je ziet dat iemand honger heeft, waarbij het je raakt dat iemand geen onderdak heeft en dat je vanuit daar mag gaan delen.

Ook al heb je hard gewerkt voor je geld en bezit, toch had je ook in een andere context geboren kunnen worden. Vanuit deze gedachte kun je alles wat je hebt, zien als iets wat je vanuit genade gekregen hebt: zo is het ook makkelijker om het weer uit te delen.

Hierbij is ‘recht doen’ dus: delen van wat je hebt. Je hoeft dus niet meer te geven dan dat je zelf hebt, maar ook niet minder…

Ruben begon zijn verhaal met een gevoel van onmacht, omdat de ‘vrede op aarde’ zo ver weg lijkt te zijn. Toch hoeven we niet te wachten tot Jezus terug komt, als we verlangen naar recht. Wij mogen zelf de oplossing zijn, zoals Romeinen 8 vertelt dat de schepping reikhalzend uitziet dat openbaar wordt wie de kinderen van God zijn. Wij mogen nu al laten zien dat wij Gods kinderen zijn, door het recht dat wij doen.

Soms lijkt het naief om te denken dat wij gerechtigheid kunnen brengen – net als de jongen met de vijf broden en twee vissen, die denkt dat hij 5000 man te eten kan geven (Johannes 6). De jongen kijkt om zich heen en ziet wat er nodig is. Vervolgens kijkt hij naar wat hij heeft. Hij besluit om dit aan Jezus te geven.

Zo mogen wij ook om ons heen kijken om te zien wat er nodig is, te zien wat wij hebben en zonder conclusies te trekken ons lunchtrommeltje aan Jezus te geven.

Jezus deelt dan uit.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
di 6 jun Tref
Ontmoeten, spreker en borrel
za 10 jun NSV Sportdag
Sporten met de zusters
di 13 jun Kring
In kleinere groepen ontmoeten, leren en borrelen
do 15 jun VerkiezingsALV
Kies het nieuwe bestuur!
vr 16 jun Zeilweekend
Met NSW!

Sponsors