Samenvatting trefavond 28 januari - Geld en God

afbeelding van Jedidja

Door omstandigheden staat deze samenvatting wat later online dan je van ons gewend bent. Toch willen we je graag meegeven wat Bert den Hertog van stichting Encour met ons deelde op 28 januari over het onderwerp ‘geld en discipelschap’. Voorafgaand aan deze trefsamenvatting maakte wij ook een speciaal Bijbelleesplan, die je kan opvragen door te mailen naar extern@nsenschede.nl.

Bert begon zijn verhaal met de vraag hoe wij tegen geld aankijken, waarbij we met onze buurman/vrouw even moesten overleggen over verschillende stellingen. Daarna gaf hij een aantal geestelijke redenen waarom wij over geld en God moeten praten:

 1. Geld kan tussen God en ons in komen te staan (Math 6.24)
 2. Geld kan het Woord van God onvruchtbaar maken (Mark 4.18-19)
 3. Onze omgang met geld is een expressie van ons hart (Math 6:21)
 4. Geld is de wortel van alle kwaad ( 1Tim 6:10)
 5. Schulden kunnen je knechten (Spr 22:7)
 6. Geld is een geloofsindicator (Luk 16:10-12)

Daarnaast zijn er ook een aantal praktische redenen om over geld en God te praten. Zo zijn er in de Bijbel maar liefst 2.350 verzen die (in)direct om geld gaan en spreekt Jezus in Zijn gelijkenissen ook veel over geld.

De Bijbel laat zien dat de Mammon (de macht achter geld en bezit) tussen ons en God kan komen te staan. Uit de Bijbel blijken de principes dat God eigenaar is en dat wij beheerder zijn.

God is zowel de eigenaar over de hemel en aarde, als van ons. Dit blijkt uit 1 Kron. 29: 11-12 en 1 Korinthe 6: 20. Als eigenaar deelt God uit aan mensen en dit doet hij naar hun eigen capaciteit, zoals blijkt uit de gelijkenis van Mattheüs 25 met de talenten.

Ook als is God eigenaar, hij vertrouwt Zijn werk aan ons toe, als beheerders! Psalm 8 zingt het uit dat wij als mens bijna als god zijn gemaakt en dat God ons toevertrouwt met Zijn eigen werk. Daarin is het wel essentieel dat wij betrouwbaar blijken. Dit kunnen wij ook al laten zien met ons geld, zoals Lucas 16: 10-12 vertelt dat wie betrouwbaar is in het geringste, is ook betrouwbaar als het om veel gaat, en wie oneerlijk is in het geringste is ook oneerlijk als het om veel gaat. Als jullie onbetrouwbaar blijken in de omgang met de valse mammon, wie zal jullie dan werkelijk belangrijke dingen toevertrouwen? En als jullie onbetrouwbaar blijken met wat een ander toebehoort, wie zal jullie dan geven wat jullie zelf toekomt?

Bert daagt ons uit om hierbij dit filmpje te kijken.

Geld is iets wat ons helpt in het proces van overgave aan God. Durven wij ervoor te kiezen om God ook te laten besluiten wat wij met ons geld gaan doen? Durven we het weg te geven als God het van ons vraagt en Hem hierin te vertrouwen? Nadenken over Bijbels omgaan met geld is dus ook heel confronterend en iets wat ons echt kan leren om te groeien in ons geloof.

Ons geld geven aan anderen is hier slechts een onderdeel van. Wel een belangrijk onderdeel, omdat ons geven een daad van aanbidding is (1 Kron. 29: 10 en 14). Je mag geven vanuit liefde en je mag daarin een strategie ontwikkelen samen met God. Je hoeft niet eindeloos te bediscussiëren hoeveel je dan precies moet geven.

Naar aanleiding van dit praatje of het lezen van deze samenvatting kan je de volgende acties nemen:

 1. Deze avond erover nadenken was voor mij genoeg.
 2. Ik wil er iets meer over leren. Ik ga nu naar de app ‘You Version’ en kies voor een Bijbel en geld leesplan voor 5 dagen.
 3. Ik besluit om mij hier als kring in te verdiepen. Hierbij is een boekje beschikbaar, waar je Jedidja over kan aanspreken.
 4. Naar de avond over studieleningen komen die later dit jaar gepland zal worden.
 5. Bedenk zelf iets tofs!

 

 

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
di 7 feb Kring
In kleinere groepen ontmoeten, leren en borrelen
wo 8 feb Bidstond
Pauzemoment
do 9 feb Etiquetteavond
Dompel je om in de gala-etiquettes!
do 9 feb Galadatingsfeest
Regel je date voor bij het gala
di 14 feb Tref
Ontmoeten, spreker en borrel

Sponsors