Van brak- naar bakfiets

afbeelding van Erwin

Afgelopen maanden zijn Julian, Timon, Marius en ik druk bezig geweest om een stukje verenigingsglorie te herstellen. We zijn trots om jullie de vernieuwde NSE bakfiets te presenteren!

De opknapbeurt kwam niet zonder slag of stoot. Zo werd de volgende quote van Daniël over de bakfiets werkelijkheid: "Eigenlijk moet alles behalve het frame vervangen worden… Eigenlijk het frame ook."

Het avontuur begon zaterdag 4 juni op het WOT-terrein. We zouden het frame van de bakfiets strippen, aangezien dit het enige goede aan de fiets zou zijn. Maar niets bleek minder waar: ook het frame viel deze dag al uit elkaar. Zo moest meteen al het een en ander gelast worden en is het frame opgeschuurd. We eindigden de dag met een barbecue en kampvuur met een aantal leden van de WOT. Ook werd de oude bodemplaat van de bakfiets geperforeerd met een aardappelkanon.

De volgende stap was om nieuw hout in te kopen voor een geheel vernieuwde bak. Er was een mooi ontwerp voor de bak gemaakt zodat het hout in de bouwmarkt alvast op maat gezaagd kon worden. Bij de zaagafdeling werkte een man die al lang aan zijn pensioen toe was en die niet geheel blij was met onze maatvoering. "Die plank moet op 1715mm doormidden en dan moet u er een plank van 736mm breed en twee stroken van 135mm van maken." Terwijl wij toekeken hoe de de man de zaagmachine overhaast en routinematig instelde waren de planken in no-time gezaagd. Achteraf bleek dat we een klein verschil in werkwijze hadden. Waar wij de bak netjes en strak op 1 mm nauwkeurig hadden gepast was de zaagnauwkeurigheid ongeveer een halve centimeter. Gelukkig pastte alles uiteindelijke wel!

De volgende stap in het proces was het afmaken van het frame en het aanbrengen van een nieuwe laag zwarte verf op het frame. Daarnaast moesten de schroefgaten in de stukken hout geboord worden en moesten de randjes en hoekjes op maat worden gemaakt. Het hout werd behandeld met een rode epoxy zodat het geheel stevig en weerbestendig wordt.

Al met al zou je een bakfietsproject goed kunnen vergelijken met een overheidsproject; deze duren vaak meer dan drie keer zo lang als gepland en kosten ongeveer het dubbele als begroot. Zo bleek het ook met dit project. We hebben in ieder geval genoten van de werkzaamheden en zijn blij jullie het resultaat te presenteren! Zie het onderstaande filmpje voor een korte impressie van de werkzaamheden.

Reacties

afbeelding van Peter

B'vo!

Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat de bakfiets er zó mooi heeft bij gestaan! Hulde daarvoor.
afbeelding van Remco

Hulde! Nu een NSE Caddy?
afbeelding van Steven

Fantastisch werk heren!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
Schuilen voor levensgevaarlijke automanoeuvres van onze extern
di 3 okt Kring
In kleinere groepen ontmoeten en verdiepen
Eerste avond StudentAlpha. Ook voor gasten!
Maar kennis met het bestuur
vr 6 okt Najaarsweekend
Weekendje weg met de hele vereniging

Sponsors