Aanvankelijk

Date

Naar een gala ga je in principe niet alleen. Daarom moet er extern, of intern, een date geregeld worden. Dit jaar is een schrikkeljaar, dus wordt het initiatief van de dames verwacht. Als u als heer echter een geschikte partner buiten NSE kent, kunt u uiteraard zelf het initiatief tonen. De dame vraagt de heer in een brief, die handgeschreven is met gouden pen op roze papier, of hij haar wil vergezellen naar het gala. Hierbij staat creativiteit hoog in het vaandel. Hoe unieker de brief, hoe groter de kans dat de dame opvalt bij de heer. De heer antwoordt hier vervolgens op met een handgeschreven brief met zilveren pen op blauw papier, waarin hij de dame uitnodigt om een kopje thee te komen drinken. Bij beide brieven wordt een meegezonden geur gewaardeerd. Ter wille van sociale wenselijkheid kan in de blauwe brief subtiel een afwijzing worden vermeld als u al een andere date op het oog heeft. De heer en dame dienen hier beide respectvol mee om te gaan. Wel blijft ten aller tijde de uitnodiging om op de thee te komen geldig. De dame kan zelf uitmaken of zij hierop in wil gaan.

Tijdens de theedate wordt er niet over het gala gesproken, maar maakt de heer de dame duidelijk wat zij van hem kan verwachten. Serveert hij niets bij de thee, dan wijst hij haar verzoek af. Serveert hij koekjes bij de thee, dan mag zij na het gala verder niets van hem verwachten. Serveert hij zelfgebakken of -gekochte taart, dan is hij in meer dan alleen het gala geïnteresseerd. Serveert hij slagroomtaart dan heeft zij hem al veroverd. Er bestaan zelfs geruchten over het verlangen om uw date te laten overnachten bij het serveren van slagroomtaart mét kers. Worden er dates vanuit broeder- of zusterverenigingen geregeld, dan geldt hier niet per se het gebruikelijke uitnodigingen met briefwisseling. Het is in ieder geval wel gewenst en leuk om de heer of dame in zo´n geval van te voren iets beter te leren kennen.

Kledij en accessoires

De officiële dresscode voor een gala is White Tie. Dit betekent dat heren verwacht worden in een volledig rokkostuum en dames in groot avondtoilet.

Een rokkostuum bestaat uit een zwarte pantalon met enkele of dubbele bies, een wit katoenen overhemd met een hoge kraag, een wit piqué vest en een zwarte jas met ‘billentikkers´. Het rokkostuum wordt afgesloten met een witte zijden strik. Als schoenen neemt u zwarte lakschoenen zonder gaatjes.

Groot avondtoilet is een lange galajurk tot aan de hak. De jurk mag strapless zijn of met een chique decolleté en wijd uiteenlopen. De jurk heeft geen mouwen en is van een dunne, soepele stof. De kleur van de jurk mag zelf bepaald worden, maar moet wel chique zijn. Bij de galajurk kan gekozen worden lange handschoenen, maar dit hoeft niet. Om de jurk af te maken, is het gebruik van sieraden in overdaad aan te raden. De armbanden worden daarbij over de handschoenen gedragen en de ringen eronder. Een galajurk is af als er een passende handtas bij gedragen wordt en daarnaast mooie hoge hakken.

Tijdens het gala hoort zowel de dame als de heer weinig bij zich te hebben. Een horloge is niet gepast, aangezien gezelligheid geen tijd kent. De heer draagt tijdens het gala wel twee zakdoeken mee, een voor zichzelf en een voor de dame. De dame mag een klein handtasje meedragen. Aangezien tegenwoordig iedereen een mobiele telefoon bij zich draagt, mag deze mee mits het op stille stand staat.

Corsages worden verzorgd door de uitnodigende partij. De corsage kan een mooie bloem zijn, maar ook een compleet willekeurig object, zolang er maar een goed verhaal achter zit of bij geïmproviseerd kan worden. De heer draagt zijn corsage links op de revers van zijn jasje met de bloem opwaarts gericht. De dame draagt haar corsage eveneens aan de linkerkant, te weten links onder haar sleutelbeen, maar dan met de bloem naar beneden. Getrouwde vrouwen dragen de corsage rechts. Kan de corsage door omstandigheden of door de vorm van de jurk niet op de borst gedragen worden, dan wordt deze om de pols gedragen. De corsage wordt overhandigd op de avond zelf, bij voorkeur tijdens de ontmoeting. Iedereen kan zo zien dat u bij elkaar hoort. Hierbij geldt: hoe eerder, hoe beter!

Raak niet in paniek bij het zien van deze voorschriften. Allereerst zal het mogelijk zijn om bij Gents een rokkostuum aan te schaffen voor een vriendelijke prijs van 135 euro. Deze korting is te verkrijgen door simpel "Navigators Enschede" te vermelden in de winkel. Verder is iets dergelijks ook altijd te huren (let wel, 2 of 3 keer huren is vaak even duur als kopen) of te lenen van een vriend of familielid. Daarnaast zal er natuurlijk niet té strikt naar de kledingvoorschriften worden gekeken, maar probeer er wel aandacht aan te schenken. Een man kan ook denken aan het iets minder chique 'Black Tie'.

Samen borrelen en napraten over het tweede blok
Leren over het onderwerp 'anderen leiden'
Samen borrelen en napraten over het derde blok
Leren over het onderwerp 'praktische tips & tricks'
Samen borrelen en napraten over het vierde blok
Shoutbox

Sponsors