Christen zijn in de seculiere wereld

afbeelding van Gerben

Reinier Sonneveld als op trefavond, dat moest leuk worden.  Ik was erg benieuwd naar wat hij wilde vertellen. Hij vertelde over een feest bij de buren, waar allemaal Turkse Nederlanders kwamen met Turkse vlaggen, geluiden en symbolen. Het was eerst interessant om naar te kijken, maar als je thuis moet werken, wordt het op een gegeven moment irritant.

 

Als christen ben je net zo als die Turken. Ze zijn samen loyaal aan Turkije, een ander vaderland, zoals wij dat als christen ook zijn aan de hemel. Uiteindelijk ligt onze loyaliteit meer bij God dan bij Nederland. Maar anders dan de loyaliteit aan een volk of, extremer, een voetbalclub, betekent loyaliteit aan God dat je ook loyaal bent aan je omgeving. Jezus zegt het zelf: heb God lief boven alles en je naaste als jezelf.

 

Praktische voorbeelden waren niet handig, want elke groep is anders en Reinier kende onze situatie niet. Dan moet je geen voorbeelden geven, want straks gaan wij ze letterlijk navolgen, makke schapen die we zijn. Maar God is aanwezig als we het samen doen.

 

En hoe kun je groeien in liefde, want dat is de kern? Nou, door muziek te luisteren en je verbonden te voelen. Door luisteren ga je meer van mensen houden. Praten helpt. Tijd hebben ook. Als je weinig stress hebt, heb je meer ruimte om anderen lief te hebben.

 

Maar dat is te gemakkelijk. Je moet je vijanden liefhebben. Als het moeilijk is, moet het ook goed gaan. Maar je hoeft je vijanden niet op te zoeken. De barmhartige Samaritaan kocht de hulp ook vooral af. Iemand anders verzorgde de man. Hij ging niet mee naar zijn huis. Zijn zorg had ook een grens, al was er al een grens overschreden toen hij hulp bood.

 

Ben jij loyaal aan God? Dan ben je loyaal aan je omgeving. Je bent loyaal aan jezelf. Een mooie bemoediging om verder te gaan en echt voor God te leven.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
Lecture met gratis lunch
Lecture met gratis lunch
Alsnog helpen? Bak een taart!
di 5 mrt Kring
In kleinere groepen ontmoeten en verdiepen
Lecture met gratis lunch

Sponsors